A punt per iniciar la fase II de la CETS

0 Comments so far

Tanquem l’any 2023 havent avançat molt amb les accions previstes al Pla d’acció de la CETS de l’Alt Pirineu. Les comissions de treball de dades turístiques, de turisme regeneratiu, de cultura, la d’estacions d’esquí i la de formació turística ja han començat a funcionar. I ho tenim tot casi, casi a punt per començar el treball per acreditar les empreses que vulguin sumar-se a l’equip europeu de la CETS.

Un donarem més informació al gener! De moment, molt bones festes i molt bon any!!!

Read more

Una retrospectiva ràpida al 2021 per encetar el 2022!

0 Comments so far

Encetem l’any 2022 fent una mirada de repàs a alguns dels projectes que han marcat el nostre darrer any.

Tanquem el 2021 amb l’entrega de la “Diagnosi per a la Carta Europea del Turisme Sostenible al Parc Natural de l’Alt Pirineu”, una eina de gestió i planificació que preveu que els agents públics i privats del territori treballin conjuntament per desenvolupar una estratègia turística consensuada per un futur resilient i saludable tant per les persones com per l’entorn.

Paral·lelament, hem estat a la Ribera d’Ebre, en el marc del programa Degusta Ribera d’Ebre, acompanyant en l’assessorament d’empreses agroalimentàries que volen apostar per desenvolupar productes turístics, i alhora també vinculades a l’estratègia i projectes de suport al producte agroalimentari local.

Canviant d’àmbits, hem realitzat una “Diagnosi i propostes d’intervenció en l’àmbit de l’habitatge al Pallars Jussà en relació a l’emancipació juvenil”, per conèixer les problemàtiques i les potencialitats en l’aspecte habitacional per les persones joves a la comarca; i estem treballant en el nou “Pla de Polítiques de dones de l’Ajuntament de Tremp”.

A més a més, durant aquest darrer any hem tingut el plaer de participar en el disseny i dinamització dels tallers territorials per a l’elaboració de l’Agenda Rural de Catalunya, un full de ruta per al desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental del món rural incorporant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Finalment, hem seguit treballant en l’organització de fires del Pallars Sobirà i al programa “Al teu gust” de l’Ajuntament de Tremp, amb projectes nous, treballant pel relleu generacional i per la cooperació i la innovació amb els i les productores agroalimentàries.

 

Read more

9ena edició de la jornada Vins del Pirineu

0 Comments so far

~ai-50439b60-b3b1-4743-b4c6-1b26becb0f2a_El divendres 5 de novembre celebrarem la 9ena Jornada de Vins del Pirineu, on els projectes vitivinícoles de les comarques de l’Alt Pirineu tenen un paper protagonista.

En aquesta edició, debatrem què vol dir incloure en un petit celler la perspectiva de la responsabilitat, des de tots els seus vesants: ambiental, social i

econòmic. Ens acompanyaran Josep Sucarrats, director de la revista Arrels.  Clara Griera, enòloga del celler L’Olivera. Carles M. Gasol, especialista en ecoinnovació d’Inèdit. Jordi Oliveres, especialista en sostenibilitat energètica a Negawatt Pirineus. Josep M. Canyelles, especialista en RSE a Vector5. I David Barriche, enòleg del celler Purgatori. A més de les novetats en vins dels cellers del Pallars.

Read more

Polítiques actives per habitar el Pirineu

0 Comments so far

Aquests darrers mesos hem estat treballant en l’elaboració d’un Estudi de percepció dels ens locals de l’Alt Pirineu i Aran sobre l’accés a l’habitatge. Aquest és un primer pas per entomar la línia de treball de l’accés a l’habitatge a aquesta zona de muntanya, impulsada per l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran i amb la col·laboració de Consells Comarcals i Ateneus Cooperatius del territori.

 

L’estudi de percepció, elaborat a partir de dades oficials i d’entrevistes realitzades a tècnics i càrrecs electes de municipis alt pirinencs, ens permet tenir una primera radiografia de la realitat del territori i alhora recull la visió de representants locals sobre l’accés a l’habitatge als seus nuclis.

 

Aquest document pretén ser un primer pas per obrir un debat territorial enfocat a generar i consensuar línies estratègiques i accions concretes que puguin donar resposta als reptes identificats. Per fer-ho, properament es convocaran unes jornades amb la idea d’avançar cap a la concreció d’un pla de treball per l’accés a l’habitatge a l’Alt Pirineu.

Read more

A la recta final del començament a ARAN ACCIÓ

0 Comments so far

Fa tres mesos vam iniciar un projecte engrescador a l’Aran: reunir peces, mobilitzar l’energia de la població i les empreses, crear vincles i complicitats per idear col·lectivament i fer front a un repte important: iniciar un procés per generar un model econòmic més diversificat. En un territori tant hiperespecialitzat com l’Aran això és complex. Però ara precisament es dona una conjunció d’elements que poden aplanar el camí. Hi ha molta gent i empreses amb ganes, lideratge institucional i sobretot, es fa més evident que mai que s’han de repensar models territorials i fer-los més resilients, innovadors i col·laboratius.

Avui, amb la última sesió de treball dedicada a la innovació en territoris de muntanya, hem tancat la primera fase d’un procés que segur que no serà curt. Però que esperem que doni els primers fruits de forma immediata. Ara cal endreçar i acabar de posar a net tota la informació recollida i traduir-ho en un pla de treball que, per anar bé, ha de tenir una bona part de “work in progress”.

Estem contentes perquè hem aprés molt. Seguim!

Read more

Del Parc al Plat, un nou camí

0 Comments so far

Aquests mesos han estat molt intesos. Després d’unes primeres setmanes paralitzades per la situació de crisi sanitària, vam activar-nos de cop per impulsar nous projectes. El suport tècnic al projecte del “Parc al Plat” ha sigut un dels que ens ha demanat més energia. I estem molt contentes dels resultats: gairebé 20 productors i elaboradors del territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu treballant conjuntament per arribar al consumidor final; l’impuls del Parc Natural de l’Alt Pirineu al 100%; la col·laboració del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i de l’Ajuntament d’Esterri de Cardós; unes 1500 cistelles venudes en 3 mesos; una resposta inmillorable de les persones consumidores; i la creació d’una nova associació d’iniciatives de producció i transformació agroalimentària: @delpartalplat per continuar treballant  conjuntament. Una iniciativa bonica sorgida de l’adversitat!

https://delparcalplat.fempirineu.cat/

Read more

L’acollida als territoris rurals

0 Comments so far

La necessitat de retenir població i fixar nous habitants són reptes recurrents que formen part des de fa molts anys de debats, treballs i plans d’actuació impulsats per les administracions i  les entitats que treballen en la dinamització del món rural i que generalment, han intentat abordar-se des de la perspectiva de la dinamització econòmica i la millora dels serveis.

Paral·lelament, els imaginaris sobre la ruralitat, i la importància de valors que cada vegada prenen més força en el context actual, com ara el consum sostenible i de proximitat, la vida saludable o el contacte amb un entorn natural, fan que, per a molta gent, el món rural sigui un espai atractiu on viure.

El creixement de la població o la recepció de nous habitants depèn de múltiples factors del territori com portadaara l’accessibilitat, les oportunitats laborals, la presència dels serveis, la disponibilitat d’habitatge, els actius naturals o les tendències i relacions socials. Per aquest motiu, és important treballar per impulsar polítiques de desenvolupament local que tinguin una visió global del territori i permetin acollides amb èxit.

Des de mOntanyanes, en col·laboració amb el Consorci GAL Alt Urgell Cerdanya i dins del marc del projecte Odisseu, hem elaborat el Manual d’Acollida al món rural, dirigit als i a les tècniques dels grups d’acció local Leader de Catalunya, amb l’objectiu de tenir una guia  per desenvolupar accions d’acollida als territoris rurals, i definir passos per acompanyar i assessorar  en el procés de recepció de
nous pobladors d’una forma òptima.

Read more

Compartir experiències i coneixement com a base de treball

0 Comments so far

Aquestes darreres setmanes hem pogut col·laborar en l’organització de diverses jornades a l’Alt Pirineu. S’han generat espais de trobada i de reflexió i d’aprenentatge a base de conèixer nombroses experiències de bones pràctiques i ponències d’experts de diferents àmbits.

A mitjans d’octubre es van celebrar les Jornades de Gratitud Pallars. Per uns paisatges vius i viables al Molí de l’Oli de La Pobla de Segur. Les jornades es van organitzar des del Consorci Leader Pirineu Occidental i l’Associació Marques de Pastor, en el marc del projecte Gratitud Pallars amb la voluntat de generar xarxa i complicitat entre projectes i iniciatives amb valors similars, com la protecció de la naturalesa i la recuperació de patrimoni.

Unes setmanes més tard, també de la mà del Consorci Leader Pirineu Occidental, ens traslladàvem a Pont de Suert i Vielha per realitzar la jornada PATT “Eines digitals per posicionar a empreses i productes turístics de muntanya”.

A principis de novembre hem participat en l’organització de les Jornades Empreses amb valors que connecten amb clients amb valors, impulsada pel projecte Al teu gust, de l’Ajuntament de Tremp. Jornada rica en experiències interessants i inspiradores vingudes d’arreu dels països catalans.

Finalment, avui estem a Salàs de Pallars a la Jornada de vins del Pirineu, que ja celebra la seva 7a edició i que enguany es centra en el debat entre experts i responsables de cellers del Pirineu sobre com l’entorn on treballen condiciona el seu dia a dia i alhora dona contingut al seu relat. Aquestes jornades tornen a ser un punt de trobada i un espai de visibilització de la revolució del sector vitivinícola que viuen les nostres comarques.

Seguim!

Read more

El Cordevi, festival gastronòmic del Pallars, ja està en marxa

0 Comments so far

mOntanyanes col·labora amb l’Ajuntament de Tremp en l’organització del Festival gastronòmic del Pallars, Cordevi. El festival del corder, del vi i de la gastronomia del Pallars. Un esdeveniment que compta amb la implicació i participació de les empreses agroalimentàries i de restauració del Pallars per donar visibilitat a tot el potencial productiu i gastronòmic de la comarca. Amb activitats per tothom, que inclouen tallers, demostracions, jornades tècniques, sortides amb pastors, visites amb activitats a cellers i obradors, sopars inèdits i singulars, menús km0…

Si voleu venir, ens hi veiem! ; )

 

 

 

Read more

Última sessió participativa del Pla d’acció pel foment del producte local a la Ribera d’Ebre

0 Comments so far

El passat 10 de juliol vam estar de nou al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb productors i elaboradors agroalimentaris, empreses de turisme i tècnics per acabar d’identificar i prioritzar accions per incloure al Pla d’acció del foment dels productes locals i la venda de proximitat a la Ribera d’Ebre. Desprès de l’incendi, els ànims no eren els millors, però amb l’ajuda del Ramon Muntané, tècnic de la Paria encarregat de promoure i dinamitzar l’Horta de Lleida, vam concretar algunes accions vinculades a la millora de la comercialització i tota la cadena de valor dels productes agroalimentaris locals.

Read more
Top