Jornada de debat: L’aigua, un recurs imprescindible en les estratègies de futur pirinenques

0 Comments so far

Jornades de debat que formen part d’un cicle iniciat el 2012 que vol reflexionar sobre la imatge que es projecta del Pirineu i com aquesta pot consolidar-se i reforçar-se.

Les jornades del 2014 es centraran en l’aigua i la necessitat de tenir en compte aquest recurs en totes les estratègies de dinamització pirinenques. Les jornades, que porten per títol “L’aigua: un recurs imprescindible en les estratègies de futur pirinenques” comptaran amb figures tant rellevants com Víctor Viñuales, cofundador de l’organització ECODES o Pedro Arrojo, economista defensor del concepte “nova cultura de l’aigua”. Des de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, Raül Marcos ens parlarà dels possibles efectes del canvi climàtic sobre el Pirineu.

A la tarda, comptarem amb la presència de 4 experiències que tenen a l’aigua en el paper protagonista. Eva Muñoz ens explicarà la punyent història de Jánovas, un poble expropiat per a la construcció d’una presa que mai va arribar a fer-se. Els veïns del poble han lluitat durant anys, primer per no abandonar el poble i després perquè se’ls fossin retornades les propietats.  En aquest moment els veïns es troben amb l’important repte de repensar un nou futur pel poble. Eva Perisé, coordinadora del Museu Hidroelèctric de Capdella ens parlarà de com les centrals poden convertir-se també en patrimoni per explicar una part tant important de la història del Pirineu. Xavier Civit, coordinador d’Estacions d’Esquí i Muntanya, de la Generalitat de Catalunya,  parlarà de com es planteja el futur de les pistes d’esquí pirinenques en un escenari incert de canvi climàtic. Finalment, Ramon Ganyet, enginyer responsable del Parc del Segre, a La Seu d’Urgell, ens explicarà com poden integrar-se els usos socials del riu amb un nou ús, en aquest cas esportiu.

Les jornades finalitzaran amb la projecció de dos pel·lícules, una catalana i l’altra d’Estats Units, que parlen ambdós de com un escenari on l’aigua és protagonista pot canviar i canviar el seu torn el futur de tota una societat que hi està estretament relacionada.

Podeu consultar aquí el programa de la Jornada 2014

Read more
Top