mOntanyanes reb el premi Josep Virós de Picurt

0 Comments so far

Tot un plaer rebre aquest premi a mans d’Itziar González Virós, neta de Josep Virós, dona lluitadora i d’idees fermes de part de tot l’equip de Picurt. Un festival que lluita per atansar el cinema de muntanya a la nostra muntanya. Ens vam sentir molt a gust a Artedó, acompanyades de molts amics i del mateix Josep Virós, aparegut del més enllà en forma de forta tempesta de vent i aigua. Un moment únic, de realisme màgic…

Read more

Jornada sobre canvi climàtic

0 Comments so far

Un any més, IDAPA i Picurt col·laboren per organitzar una jornada vinculada amb la societat, l’economia i el medi ambient pirinenc. Aquest 2016, el tema que s’ha escollit és el canvi climàtic.

La jornada ha comptat amb la participació de Mario Rodríguez, director executiu de Greenpeace Espanya, Idoia Arauzo, coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, Joan Herrera, membre de la Fundació Energías Renovables i Salvador Samitier, director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

La jornada ha possat de manifest la fragilitat i vulnerabilitat del Pirineu enfront als efectes del canvi climàtic, però també la necessitat de que els pirinencs tinguem una actitud proactiva per mantenir la connexió del valors rurals i de muntanya amb la cada cop més gran població urbana. En aquest sentit, s’ha parlat del que es sap avui sobre els efectes del canvi climàtic al Pirineu, les dades que s’estan recopilant i quines accions d’adaptació i mitigació s’estan possant en marxa.

Igualment, s’ha fet énfasi en la oportunitat que té el Pirineu per convertir-se en un territori model pel que fa a la gestió energètica, i les possibilitats exepcionals del nostre territori per fer ús de fonts d’energies renovables per abastir-nos.

El debat ha remarcat les dificultats existents en l’àmbit estatal per impulsar les energies renovables i la dominança dels interessos de les grans corporacions energètiques enfront a l’interès comú i que es posa de manifest amb iniciatives estatals com l’anomenat “impost al Sol” que desincentiva l’autoconsum. També s’ha posat sobre la taula les possibilitats que s’obren amb la futura expiració de les concessions públiques per a l’explotació de l’aigua i que amb tota probabilitat seran font de debats intensos en els propers anys.

Read more

5a Fira de productes del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’ovella aranesa d’Arrós de Cardós

0 Comments so far

El passat 12 de juny va tenir lloc a Arrós de Cardós la 5ena edició de la Fira de productes del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’ovella aranesa. Com cada any, la fira va aplegar als artesans del Parc i activitats vinculades al coneixement de l’ovella aranesa (raça majoritària a l’Alt Pallars) i de les activitats tradicionals de la vida de pagés a la muntanya.

mOntanyanes s’ocupa de la producció de la Fira donant suport al Parc Natural, a l’Ajuntament d’Esterri de Cardós i als veïns i veïnes que col·laboren activament en la seva organització.

 

Read more
Top