Acollida als territoris rurals

Ja fa més de 10 anys que mOntanyanes vam tenir la sort de conèixer el Collectif Ville Campagne, una entitat sense ànim de lucre que treballava donant suport a tots els projectes d’acollida de nova població als territoris rurals. Amb la seva experiència vam conèixer moltes altres iniciatives, esteses arreu del territori francès, que desenvolupaven i continuen desenvolupant polítiques d’acollida. Les seves premisses: treballar en territoris amb una estratègia de desenvolupament ben definida, tenint clares les prioritats i els àmbits estratègics a potenciar; treballar amb la població local per generar “cultura de l’acollida”; destinar esforços a cobrir les necessitats bàsiques (en primer terme de la població local): habitatge, escoles, serveis culturals… ; acompanyar als nouvinguts en tot el procés i comunicar, comunicar i comunicar… Podríem anar afegint premisses. Però és ben cert que aquestes són imprescindibles.D’ençà de llavors, mOntanyanes ha incorporat estratègies vinculades a les polítiques d’acollida en alguns dels plans de desenvolupament que hem realitzat per a comarques i petits municipis i em col·laborat amb els Grups d’Acció Local (Leader) en el projecte Odisseu, que ha encetat una línia de treball ferma en aquest sentit.

El Manual d’acollida als territoris rurals ha estat una de les últimes feines amb les que hem col·laborat amb el Consorci Leader Alt Urgell Cerdanya i el projecte Odisseu. Un manual tècnic que recull bona part dels coneixements que hem  adquirit aquests anys treballant amb emprenedors, empreses i nous pobladors del món rural i coneixent experiències d’altres territoris.

El Manual es pot consultar  a la pàgina web del projecte Odisseu: http://www.odisseujove.cat/wp-content/uploads/2020/02/Manual-Acollida-web.pdf

Portada Manual d'acollida

Top